torstai 13. joulukuuta 2012

Joulukuun reseptiikka


Omena glaseerattua hanhenrintaa, prässättyä hanhenkoipea, savustettua hanhenmaksapasteijaa, tummaa Ålvados kastiketta, speltti-punakaalikääryle, juuriselleripyreetä, juurisellerituille, ”Popup” spelttiä, lämmintä omena-juuriselleri-euroopanpähkinä salaattia, pihlajanmarjahyytelöä.
 

Omena glaseerattua hanhenrintaa

1kpl                      hanhenrinta

1,2 %                    merisuola

0,05 %                 mustapippuri (paahdettu)

                             omenasiirappi (omenamehu+ sokeri, hauduta 105*C)

leikkaa ristiviillot hanhennahkaan

aseta hanhenrintafilee kylmälle pannulle nahkapuoli alaspäin, ruskista

ruskista lihapuoli, ota rasva talteen!

voitele nahkapuoli siirapilla

mausta

kypsennä 100*C sis. lämpötila 56*C, anna vetäytyä 5 min

 

Prässättyä hanhenkoipea


2kpl                      hanhenkoipi

2 %                       merisuola

0,05%                  mustapippuri

1l                          rypsiöljy (hanhenrasva/ankanrasva)

                             hanhen rasvaa

                             ilmakuivattua kinkkua


suolaa koivet, anna suolaantua väh. 4 h

kypsennä uunissa rypsiöljyssä 80*C sis. lämpötila 97*C

jäähdytä, puhdista ja revi liha suikaleiksi

lisää hanhenrasvaa massaan

muottaa, jäähdytä

muotoile, aseta kuution ympärille ilmakuivattua kinkkua

kuumenna 100*C uunissa

 

Savustettua hanhenmaksamoussea


100g            hanhenmaksa (tumma)

10g              shalottisipuli

5g                      valkosipuli

vk                        mustapippuri (paahdettua) (vk=veitsenkärki)

1dl                        kerma

50g                      voi

2g                         merisuola



savusta hanhenmaksa miedossa savussa

freesaa sipuli ja valkosipuli

lisää maksa ja loput aineet, kuumenna, älä anna kiehua

jäähdytä ja aja massa tehosekoittimessa 30–40 s

paseeraa

hyydytä kylmässä

 

Tumma Ålvados kastike


1l                          demiglass

4cl                        Ålvados

                             hanhenluita

250g                    liemijuurekset brunoise (sipuli, purjo, juuriselleri, palsternakka, porkkana)

100g                     omena brunoise 

50g                      omenasiirappi

50g                      voi

5g                         merisuola


kuullota liemijuurekset, omena ja luut voissa

lisää alkoholi

lisää demiglass

lisää siirappi ja suola

hauduta 45 min, siivilöi

jäähdytä, poista pintarasva

kuumenna, ja poraa esille

 

Speltti-punakaalikääryle
 

100g                     speltti

0,5l                      vesi

5g                         suola

1kpl                      punakaali

50g                      sipuli

25g                      valkosipuli

0,05 %                 valkopippuri

0,5dl                    siirappi


kypsennä speltti, jäähdytä

koverra punakaalin kanta pois, ryöppää kokonaista kaalia ulompien lehtien irrottamiseksi, jäähdytä lehdet

leikkaa loppukaali suikaleeksi, freesaa yhdessä sipulien kera, yhdistä speltin kanssa

täytä ja rulla kaalikääryleeksi, valele siirapilla

kypsennä uunissa 175 min 1h

 

Juuriselleripyree


100g                     juuriselleri mirepoix

2g                         suola

100g                     vesi

0,25dl                  kerma

0,01g                    valkopippuri


hauduta selleri suolavedessä

soseuta

lisää kerma

mausta

 

Juuriselleri tuille

Professional secret!

 

”Popup” speltti

kuivaa ylijäänyt kypsä speltti 100*C n. 2 h

friteeraa 175*C n.20–30 s

valuta

suolaa

 

Lämmin omena-varsiselleri-euroopanpähkinä salaatti


25g                      talviomena brunoise

25g                      juuriselleri brunoise

10g                       euroopanpähkinä rouhe (hasselpähkinä)

10ml                     rypsiöljy

5g                         voi

ripaus                   suola

ripaus                   sokeri



Pihlajanmarjahyytelöä

0,5l                      pihlajanmarjamehu                          ( 0,5kg pihlajanmarja/ 2dl vesi)

10g                       pektiini

50g                      sokeri

450g                    sokeri


valmista pihlajanmarjamehu, siivilöi

kiehauta mehu

sekoita pektiini sokeriin (10g+50g)

lisää mehuun

lisää loppu sokeri

keitä väh. 10 min.

hyytelöi

                            

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti