sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Joulukuun reseptiikka


Peruna-hernekroketteja, punajuurispelttiä, vege ”majoneesia”, savustettua punajuurta.

Peruna-hernekroketti


250g              peruna Rosamunda, kuorittu, kuutioitu

10g                 suola

1l                   vesi

25g                kasvismargariini (vegaani sopiva)

30g                vehnäjauho

0,1g                valkopippuri

0,2g               meirami tuorelehti

50g                kuivattu hernerouhe (aja kutterilla hienoksi)


keitä peruna suolavedessä kypsäksi, poista vesi ja anna perunoiden kuivua kattilassa

paseeraa siivilänläpi, jäähdytä hieman

lisää margariini ja vehnäjauho

mausta valkopippurilla ja meiramilla

kelmuta massa ja hauduta vedessä n. 45 min

jäähdytä yön yli, muotoile

paneroi hernerouheella

friteeraa 175*C 2-3 min

valuta paperin päällä

 

Punajuurispelttiä


15ml               rypsiöljy

1kpl                valkosipulikynsi brunoise

25g                shalottisipuli brunoise

100g               spelttijyvä

1dl                 punajuurimehu

4dl                 vesi

5g                  suola             

15g                 hunaja (mikäli sopii vegaanille?)

15ml               rypsiöljy


kuullota sipuli ja valkosipuli

lisää speltti ja nesteet

hauduta n. 30min, kunnes nesteet ovat haihtuneet ja speltti kypsää

lisää hunaja

lisää öljy

 
Vege ”majoneesia”


0,5dl              soijamaito

2,5g               sinappi (vegaani sopiva)

15g                 sokeri

2,5g               suola

1,5dl              rypsiöljy

2,5 ml            punaviinietikka
                     
                      valkopippuri

aseta tehosekoittimeen kaikki aineet paitsi etikka

aja 20–30 s.

lisää etikka sekoita hyvin


Savustettua punajuurta

1kpl                punajuuri kuorineen huolellisesti pesty

1l                   vesi

10g                 suola


ryöppää n. 1h, jäähdytä, ja kuori (käytä kuoret kuivattuun punajuureen)

muotoile, kuutio

savusta 8-10 min jälkisavussa (pois lämmön lähteeltä)

 

Keltajuuripyree


200g              keltajuuri

0,5l                vesi

5g                  suola

10g                 sokeri


kuori keltajuuret, kuutio (voit kuivata myös kuoret)

hauduta suolavedessä 1 h

soseuta

lisää sokeri


Puna-, raita-, keltajuuriviipaleita


ryöppää viipaleita 1 % suolavedessä jossa tilkka etikkaa


Kuivattua punajuurta


punajuuren kuoret karkeana rouheena

kuivaa 125*C n. 2 h


Friteerattua herneenversoa


herneenverso

öljy

friteeraa 150*C 1-2 min


Paahdettuja auringonkukan siemeniä


50g                auringonkukan siemeniä

0,5g               sormisuolaa

paahda siemenet kuivalla pannulla

 mausta


Punamangoldia

käytä koristeena pienimpiä lehtiä

 

 
Olkaa hyvät ja hyvää joulua !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti